7. února 2017

VALENTINES DAY

@pinterest

Přesně za týden je tu Den sv. Valentýna. A už tak měsíc nás na tuto příležitost upozorňují obchody, katalogy, reklamy, zkrátka na tento den nelze zapomenout. A mě by zajímalo, jak tento den vnímáte vy? Slavíte nebo neslavíte?
V první řadě bych chtěla zdůraznit, že nemám vůbec nic proti Valentýnu, a už vůbec neřeším, jestli pochází z Anglie nebo Ameriky. Mimochodem pochází z Anglie. :) Nic méně, je to svátek oslavující lásku. Což je hezké, ale já jeho fanouškem nejsem. Nejsem ani odpůrcem, je mi tak nějak jedno. Asi kdyby ho partner slavit chtěl, tak slavit budu také, to je fakt a nutné si přiznat. Ale Valentýn se u nás neslaví. My slavíme celoročně. :)

Musím říct, že když vidím všude tu červenou, růžovou, srdce, čokolády, květiny a přáníčka, která nám "nařizují" vyznat někomu lásku, tak mi to přijde trochu strojené a nucené. Pojďme na povel svému protějšku sdělit, že ho milujeme. Já tento den vnímám jako ideální pro puberťáky, nebo třeba výhodu pro Pepíčka z 3.B, když chce Janičce z 3.A říct, že jí má rád. :) Na tohle je ten svátek super. Ale už méně super mi přijde pro dospělé. Chci tím říct, že podle mě je potřeba si vzájemně dokazovat lásku tak nějak celoročně. Především je to skutečnější, věrohodnější a spontánní. Daleko víc mě potěší, když mi manžel přinese kytku jen tak i v průběhu roku, než aby ji přinesl jen proto, že to hlásí datum v kalendáři. Větší hodnotu má pro mě snídaně s láskou připravená, když to nečekám, než když vím, že ráno vstanu a budu mít na stole chleba s máslem a marmeládou ve tvaru srdce. A nejvíc miluju, když mám na stole vzkaz s přáním krásného dne, protože vím, že je to od srdce, jeho slovy, ne předtištěné z tiskárny. To je pro mě důkaz a oslava lásky. Tím nechci říct, že lidé, kteří slaví den zamilovaných nemají skutečnou lásku. To prosím vás vůbec tak není. Ať si každý dělá, co chce a hlavně má rád. Tohle je mé vnímání svátku sv. Valentýna. Lásku potřebujeme všichni, bez lásky to nejde, i když nás dokáže někdy potrápit a ranit, ale také nás dokáže rozesmát, povzbudit a udělat šťastnými. Takže ať už Valentýna slavíte nebo ne, milujte se a dávejte si to mezi sebou najevo častěji než jednou v roce.

Mějte se krásně a těším se na váš názor na tento den. :)



1 komentář:

  1. Naprosto souhlasím. Vnímám to úplně stejně. Krásně a výstižně napsané! Přesně tak, také neodsuzuju nebo se neposmívám lidem, kteří mají tento svátek rádi a slaví.Nebyla jsem nikdy úplně proti němu,ale asi před 15 lety jsem v ten den byla na pohřbu jednomu blízkému člověku. Tak to jsem si říkala, jaký Valentýn!!?? Den jako jiný a může na něj vyjít i něco smutného. Úplně mi mluvíš z duše jak popisuješ své vnímání. Já bych se i cítila trapně v nějaké restauraci, které jsou právě na Valentýna plné. Že my a všichni kolem u stolečků jako právě máme teď romantiku :-) Romantika, láska a vše je právě to co popisuješ. Během celého roku, neplánovaně. Jako projev lásky vnímám i jen to,když mi manžel přikryje ruku,když spím, aby mi nebyla zima a lepší romantika než Valentýnské menu v restauraci je pro mě třeba jen se posadit někde na kopci a dát si třeba jen chleba s máslem. Nebo si upéct buřta.Když se stmívá. Nestrojené, neplánované. Jak se říká, nejkrásnější věci jsou zadarmo a to platí u mě i s Valentýnem.

    OdpovědětVymazat