22. května 2017

ELIŠKA HAŠKOVÁ COOLIDGE


Minulý týden jsem měla tu čest, setkat se s Dámou s velkým "D", asistentkou pěti amerických prezidentů Eliškou Haškovou Coolidge . Setkání s touto velmi inspirativní ženou proběhlo v prostorách litoměřického dámského klubu, nebo-li Dámský klub + Pracovna ŽENY s.r.o. . Akce byla pořádána
na podporu Nadačního fondu DELFÍN - šance dětem, jehož zakladatelka a předsedkyně správní rady Kateřina Tenglerová paní Elišku zpovídala. Otázky byly krásně zkombinované a dotkly se jak minulosti, tak současnosti a hlavně budoucnosti, kam je potřeba se koukat. Prostor také dostaly obě dvě knihy, Elišky biografie "Pět amerických prezidentů, česká babička a já", i kniha určená pro děti "Draka je lepší pozdravit aneb o etiketě", kterou je Eliška Hašková Coolidge spoluautorkou.

O Elišce Haškové jsem úplně poprvé slyšela, lépe řečeno viděla její 13. komnatu, před pěti lety a naprosto mne uchvátila. V té době již byl vydán první výtisk její biografie a já ho moc chtěla mít, bohužel byl beznadějně vyprodán. Ale dnes už je k sehnání druhé nově doplněné a rozšířené vydání. A já už ho nyní mám i s věnováním. :)



Popisovat zde kdo Eliška Hašková je, a proč je to úžasný člověk, který má velké životní zkušenosti, zde do detailu popisovat nebudu. Na její život se můžete podívat třeba TADY. Jedna z věcí, která mě při sledování 13. komnaty ohromila byl fakt, že i když Eliška opustila ČR jako osmiletá holčička a více jak 40 let života strávila v USA, mluví krásně česky. Myslím, že se nebudu úplně mýlit, když si dovolím říct, že Eliščina čeština je velkou zásluhou jejího tatínka Josefa Haška a také milované babičky Haškové, kteří ji i v Americe neustále vštěpovali, že je českou rodačkou. Babička Hašková se návratu do rodné země bohužel nedočkala, ale po celou dobu věřila, že Eliška, se  do Čech jednou vrátí.

Babička i tatínek ji už od mala učili etiketu, společenské chování, pokoru a slušnost, a také víru v boha. Vzhledem k tomu, co paní Eliška už v životě zažila, s kým vším se setkala, pro koho pracovala, má tato Dáma neuvěřitelnou pokoru. Což je další fakt, který mě na ni naprosto fascinuje. Poslední dobou mám pocit, že pokora a slušné chování se z lidí kompletně vytratila, a jak to tak bývá nejvíce chybí těm, kteří by měli být nejpokornější.

Setkání s první dámou etikety, která je vždy noblesní, provázela nejprve nervozita z toho, co si na takové setkání obléknout. Kdo nezná paní Elišku, nepochopí. Ale opravdu jsem zvažovala vhodný model pro tuto příležitost. Nakonec vyhrála nestárnoucí černobílá klasika a perly. To, že je tato varianta téměř vždy sázka na jistotu, posvětila i sama Eliška ve svém rozhovoru. Další barvou, kterou nic nezkazíte je tmavě-modrá a šedá. Eliščina rada zní, když se chystáte na důležitou schůzku, pohovor, a podobná setkání, volte jednoduché střihy, outfit laďte do jedné barvy a v žádném případě nesahejte po velkých vzorech a barevných aplikacích.

Byla jsem velmi zvědavá, jak bude Eliška vypadat "na živo". V moment, kdy vstoupila do místnosti, bych chtěla, aby můj výraz někdo natočil. :) Nejprve jsem vykulila oči, pak mi spadla brada a vzápětí se mi na tváři usadil blažený výraz a z úst jsem vydala jen: "Ta je krásná!". :) Její elegance, klidná mluva, jiskra v oku vás úplně ohromí a odzbrojí. Rozhovor s paní Eliškou trval nějaký 90 minut, a mezi tím, co já jsem se už na židli dost kroutila, a nevěděla jak si sednout (ještě k tomu jsme seděli v první řadě), Eliška stále způsobně seděla, ale ne toporně, krásně, přirozeně. Prý je to jen o břišních svalech. :) Mimochodem, i když se u dámy nesluší prozrazovat věk, ten Elišky tajný není a navíc, by jí ho nikdo nehádal, její 76 let, a když jí to čas dovolí, chodí 3x v týdnu na aerobik! Jak ona sama říká, vše je o pozitivním myslení a náhledu na život. A to není jenom fráze! Eliška ve svém životě zažila hodně zklamání, ale vždy se snažila a snaží jít dát, vzít si z toho nějaké ponaučení a vyvarovat se chyb. Elišky heslo, které se mi moc líbí, zní: " Minulost, už nikdy nezměníte! Poučte se z ní a inspirujte do budoucnosti, protože tu změnit můžete!"

Na konci rozhovoru, jsme měli možnost položit paní Elišce otázku. S tím jsem vůbec nepočítala a nic si nepřipravila. Napadalo mě spousta otázek, ale žádná, mi nepřišla vhodná. :) Chtěla jsem OTÁZKU, která by se k tomuhle pro mě životnímu setkání hodila, ale nic. Jó, doma, to mi to naskakovalo jedna za druhou. Pokud tu příležitost ještě někdy budu mít, už se na ni připravím! Poučení z minulosti. :)

Protože paní Elišku tlačil čas, dostaly prostor jen tři dotazy. Bohužel dva mi přišly na tu to příležitost nevhodné, ale tak já se zase nezeptala na nic, oba dotazy se vlastně týkaly politické scény v USA. Takové otázky mi přijdou škoda na to, jaká osobnost s životní moudrostí a zkušeností před mnou sedí. Ale jeden dotaz byl výborný a naprosto se k dané situaci hodil. Jedna paní se Elišky ptala, jak tedy ona řeší módu, kde nakupuje nebo zda si nechává šít. Při odpovědi se Eliška rozpovídala právě o té radě, kdy v jednoduchosti je krása. Že i v nejdražších pražských obchodech je mnoho nevkusu a proto ona většinou své kousky nakupuje v Americe ve výprodejích. Případně si něco nechá ušít. Ale, že vždy dávala přednost méně naplněné skříni oblečením a více naplněné doplňky. Protože s těmi, se dá krásně čarovat.

Závěrem vám chci říct, proč je pro mě Eliška Hašková Coolidge tak inspirativní. Je to fakt, že své vědomosti a zkušenosti, které se tu snaží předávat na svých pravidelných kurzech, nezískala žádným studiem a učením se z knih, ale životem. A to je to co mě okouzluje. A moje nejoblíbenější motto, které z knihy od Elišky mám je:
 " S pevnou vůlí k vytyčenému cíli!" 








Žádné komentáře:

Okomentovat